Skip to content
Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto-adjust screen resolution Increase font size Decrease font size Default font size
ΑΡΧΙΚΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓ. ΣΙΑΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Εκτύπωση E-mail

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΥΑΓ. ΣΙΑΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣΓεννήθηκε στο Χρώμιο της Επαρχίας Κοζάνης το έτος 1923

Έμαθε τα πρώτα γράμματα στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του, τελείωσε το 6/τάξιο Γυμνάσιο Αρρένων Κοζάνης το έτος 1941 και αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης το έτος 1944, απ' όπου και έλαβε το Πτυχίο του Διδασκάλου. Κατοικούσε μόνιμα στην Κοζάνη.

Ως Διδάσκαλος υπηρέτησε επί 17 χρόνια στην Αιανή -Κοζάνης, 16 χρόνια στα Δημοτικά Σχολεία της Κοζάνης, 7ο και 5ο , και τα δύο τελευταία χρόνια της 35ους υπηρεσίας του στο Δημόσιο ως Αναπληρωτής Επιθεωρητής Δημοτικών Σχολείων Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Κοζάνης.

Ως Διευθυντής Σχολείων πρωτοστάτησε στην ανέγερση των Διδακτηρίων Αιανής και του 7ου Δημοτικού Κοζάνης και μερίμνησε:

α) για τη διάδοση του πράσινου με τη δημιουργία σχολικών κήπων και αναδασώσεων

β) για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού

γ) για την ίδρυση πολιτιστικών Συλλόγων και

δ) τη λειτουργία ταχύρυθμης εκπαίδευσης 106 νέων για την εκμάθηση της τέχνης ξυλουργού και κτίστη.

Για την προστασία των αρχαιοτήτων καλλιέργησε την αρχαιολογική συνείδηση των μαθητών και των κατοίκων της Αιανής ώστε να γίνουν φύλακες και προστάτες των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ως άμισθος Έκτακτος Επιμελητής Αρχαιοτήτων επι 30 χρόνια ίδρυσε την Αρχαιολογική Συλλογή Αιανής για τη διάσωση των διάσπαρτων αρχαιολογικών θησαυρών και παρακίνησε την Αρχαιολογική Υπηρεσία να διενεργήσει τις ανασκαφές στην Αιανή για ν' αποκαλυφθούν οι πολύτιμοι θησαυροί, που κρύβονταν στην αγκαλιά της Αιανιώτικης Ελιμειωτικής γης. Οι ανασκαφές αυτές από το έτος 1983 και μετά κατέστησαν την Αιανή ως 4ο μεγάλο αρχαιολογικό κέντρο της Μακεδονίας μετά το Δίον, τη Βεργίνα και την Πέλλα.

Από την Κοζάνη περιόδευσε όλο το νομό και κατέγραψε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία.

Εργαζόμενος επί 32 χρόνια στον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης ως ιδρυτικό μέλος, ως μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου και την τελευταία εικοσαετία ως Πρόεδρος του, εργαζόμενος μόνος και μετά πολλών δημιούργησε το Ιστορικό - Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο της Κοζάνης και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο Μπούρινο της περιοχής Χρωμίου, όπου έγινε η επανάσταση του 1878 για τη σωτηρία της Μακεδονίας από τον Πανσλαβισμό. Παράλληλα συνέβαλε στην ίδρυση Λαογραφικών Συλλογών στο Νομό και στη διατήρηση ηθών και εθίμων.

Είναι συγγραφέας βιβλίων με θέματα τοπικής ιστορίας, λαογραφίας, αρχαιολογίας, ηθών και εθίμων. Τα μέχρι σήμερα δημοσιευμένα βιβλία είναι:

  • Χρήστος Μανώλης, ο ευεργέτης της Αιανής, 1969.
  • Γνωριμία με το Νομό Κοζάνης, 1970 (συλλογική εργασία υπό την προεδρία του).
  • Οι Λαζαρίνες 1973.
  • ΑΙΑΝΗ, 1974.
  • Αποκριάτικα Κοζάνης, 1983.
  • Μουσεία και Συλλογές στο Νομό Κοζάνης, 1985.
  • Το Μοναστήρι της Λαριούς, 1988.
  • Οι Τελάληδες στο Νομό Κοζάνης, 1989.
  • Το Ιστορικό- Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης.(στα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά) 1992
  • Ο Νομός Κοζάνης στο χώρο και στο Χρόνο, μέσα από τα εκθέματα του Ιστορικού - Λαογραφικού και Φυσικής Ιστορίας Μουσείου της Κοζάνης 1993.

Από το 1980 επιμελείται όλες τις εκδόσεις του Συνδέσμου (55 συνολικά) και την ετήσια περιοδική έκδοσή του «ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ», ένα περιοδικό με συνεργάτες απ' όλη τη Δυτική Μακεδονία για όλα τα θέματα, όπου και ο ίδιος δημοσιεύει διάφορες εργασίες του. Από τις εκδόσεις αυτές εμπλουτίστηκαν πολλές βιβλιοθήκες της Χώρας και του Απόδημου Ελληνισμού με δωρεάν αποστολές.

Για την όλη δράση και την κοινωνική ανιδιοτελή προσφορά του επί 55 χρόνια απονεμήθηκαν στον Κ. Σιαμπανόπουλο διάφορες τιμητικές διακρίσεις από πολλούς κοινωνικούς φορείς και Υπουργεία, το χρυσό μετάλλιο του Δήμου Αιανής και το χρυσό μετάλλιο του Δήμου Κοζάνης, το βραβείο Ακαδημίας Αθηνών και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 1988 «Ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής».
Απεβίωσε στις 25 Νιεμβρίου 2005

 

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

 Χρηματοδότηση

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή
09.00 - 14.00 & 17.30 - 20.00

Σάββατο -Κυριακή
09.00 - 14.00

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

Ενήλικες: 3 €
Μαθητές, φοιτητές: 1,5 €

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ίωνος Δραγούμη 9 - 11, 

501 31 Κοζάνη

email_1: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Τηλ. 2461033978,

Τηλ  & fax: 2461030997

Who's Online